Doğu Anadolu Volkanizması (Iğdır-Ağrı) Jeoturizm Potansiyeli ve UNESCO Süreci Toplantısı

​​Maden Tetkik Arama’nın 2021 yılından beri Iğdır, Ağrı Dağı, Tuzluca ve yakın çevresini içine alan geniş bir coğrafyada sürdürdüğü “Türkiye Jeolojik Miras Araştırmaları Projesi” ilk meyvesini vermeye başladı. “Doğu Anadolu Volkanizması (Iğdır-Ağrı) Jeoturizm Potansiyeli ve UNESCO Süreci Toplantısı" kapsamında ilk çalışma 24 Eylül 2023 tarihinde Iğdır Valisi Ercan Turan, Maden Tetkik Arama Genel Müdürü Vedat Yanık ve beraberindeki ekibin yanı sıra Iğdır Üniversitesi rektörü Prof.Dr. Mehmet Hakkı Alma, UNESCO Türkiye Milli Komisyon Başkan Vekili Prof. Dr. Nizamettin Kazancı Ağrı Dağı’nın kuzeyinde bulunan Yenidoğan Köyü’ne yapılan teknik gezi ile başladı. 25 Eylül 2023 tarihinde Iğdır Üniversitesi Karaağaç Kampüsü’nde 15 Temmuz Şehitler konferans salonunda açılış konuşmaları ve bilimsel sunumlar ile devam eden toplantı 26 ve 27 Eylül 2023 tarihlerinde Tuzluca, Kervansaray ve İshakpaşa Sarayı’na yapılacak teknik gezi ile sona erdi.   

​Doğal ve kültürel bir varlık olarak nitelendirilen Ağrı Dağı’nın 2004 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Milli Park olarak ilan edilmesinden sonra yakın gelecekte muhtemel bir jeopark olarak ilan edilmesinin ilk adımı olarak değerlendirilen bu toplantı, Ağrı Dağı’nın dünyada tanınırlığına önemli bir katkı sunması beklenmektedir. Uluslararası bir öneme sahip olan Ağrı Dağı’nın yanı sıra eşsiz güzellikteki Tuzluca Tuz Mağaraları, bölgenin coğrafi görünümüne damgasını vuran Gökkuşağı Tepeleri’nin sahip olduğu zengin turizm çekiciliklerinin önemine vurgu yapıldığı toplantıda, UNESCO Türkiye Milli Komisyon Başkan Vekili Prof. Dr. Nizamettin Kazancı da bölgenin yakın gelecekte UNESCO Küresel Jeopark ağına dahil edilme süreci hakkında bilgi verdi. Koruma, sürdürülebilir kalkınma ve toplum katılımının ortaklaşa uygulanabildiği alanlar olmaları nedeniyle büyük bir önem atfedilen UNESCO Küresel Jeopark ağına Ağrı Dağı ve yakın çevresinin dahil edilmesi, bölgenin sahip olduğu jeolojik mirasın korunması ve geliştirilmesinin önemli adımlarından biri olarak görülmektedir.

Uluslararası Büyük Tufanın Ağrı Dağı ve Iğdır Ovasındaki Arkeolojik-Etnografik İzleri ve Hz. Nuh’un Gemisi’nin Kültürel Miras Kapsamında Araştırılması Konferansı

​​Iğdır Üniversitesi Ağrı Dağı Uygulama ve Araştırma Merkezi, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Hong Kong Gratia Koleji, Gürcistan Teknik Üniversitesi, Nuh'un Gemisi Uluslararası Bilimsel Araştırma ve Eserleri Koruma Vakfı ve Doğubayazıt İnanç Turizmini Araştırma Geliştirme Derneği iş birliğinde düzenlenen program, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, MTA Genel Müdür Yardımcısı Veli Altundağ, Nuh’un Gemisi Uluslararası Bilimsel Araştırma ve Eserleri Koruma Vakfı üyesi Yuaen Man Fai tarafından açılış konuşmaları ile başladı. Iğdır’da farklı çok sayıda kurumun katıldığı konferansta araştırma merkezimin müdürü Dr. Adem Yulu ve Dr. Mehmet Ali Sevgi’nin yanı sıra Türkiye’nin farklı üniversitelerinden ve kurumlarından gelen çok sayıda akademisyen-araştırmacı Ağrı Dağı ile ilgili sunum yaptılar.  9-10 Haziran 2024 tarihleri arasında yapılan ve ABD, Gürcistan gibi farklı ülkelerden gelen akademisyenlerin de sunum yaptığı konferans daha sonra yapılan teknik gezi ile son buldu.